G.E.T. Report

vino, gastronomija, putovanja…

Studijsko putovanje – vinski turizam Plešivice

Kada smo krenuli na studijsko putovanje Plešivicom, na koje smo vodili i desetak eno-gastro novinara, ni mi kao organizatori nismo točno znali što nas čeka.

Panorama Plešivice

Panorama Plešivice // photo by Ivana Tepeš Galić

Na samom početku ove priče moramo se zahvaliti Hrvatskoj lutriji, našem sada stalnom partneru, koji nam itekako pomaže u radu na našem novom projektu, Centru za razvoj vinskog turizma.

Hrvatska Lutrija podržava naš rad

Hrvatska Lutrija podržava naš rad // photo by Ivana Tepeš Galić

Naša prva destinacija na Plešivici bilo je obiteljsko gospodarstvo Ciban. Osim samog vinskog podruma i vina, zanimala nas je i ona druga, turistička strana. Na obiteljskom gospodarstvu Ciban, osim odlične domaće hrane i predivnog ambijenta za obiteljska druženja, vaše klince će vjerojatno oduševiti da sasvim izbliza vide jelene lopatare. I da, to je jedan od najljepših pogleda i panorama koje možete naći u lijepoj našoj. Na kraju jednog odličnog dana provedenog na Cibanovom gospodarstvu, ne morate kući, jer oni imaju i 6 dvokrevetnih soba koje će vam pružiti odličan komfor.

Obiteljsko gospodarstvo Ciban

Obiteljsko gospodarstvo Ciban // photo by Ivana Tepeš Galić

Nakon odličnog doručka kod obitelji Ciban mi smo krenuli dalje. Sa svim turističkim potencijalima plešivičkog kraja u gradskom vinskom podrumu Mazana upoznali su nas direktorica turističke zajednice grada Jastrebarskog Ivana Herceg i gradočanelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel. Mala, ali vrijedna ekipa iz Jastrebarskog upravo sprema novi i čini nam se odličan projekt. Radi se naime, o projektu NAĐI SVOJE JAstrebarsko. Obilazeći jaskanske vinare u vašu Vinsku putovnicu svaki od njih dodat će žig kao potvrdu da ste ga posjetili. Kada skupite svih 20 predviđenih, na poklon ćete dobiti malu, 10-litarsku bačvicu iz radionice bačvarskog majstora Milivoja Ive Goluba.

Ivana Herceg i Zvonimir Novosel

Ivana Herceg i Zvonimir Novosel // photo by Ivana Tepeš Galić

Kad smo se već dotakli majstora Goluba, u posjetu njegovoj radionici imali smo jednu odličnu prezentaciju o odabiru drveta za bačvu, ali i o izradi iste. Posebno je zanimljiva muzejska zbirka starih bačvarskih alata, od kojih neke primjerke vjerojatno ne možete više nigdje drugdje vidjeti.  Kako se zbirka i radionica nalaze na istom imanju, imate priliku vidjeti kako se radilo nekad i kako to izgleda danas.

Bačvar Milivoj Ivo Golub

Bačvar Milivoj Ivo Golub // photo by Ivana Tepeš Galić

Nakon razgleda bačvarske zbirke zaputili smo se u boutique vinariju Korak. Kako njen vlasnik, Velimir Korak, spada u red najboljih hrvatskih vinara, tako smo i mi svoju pažnju na njegovom imanju prvenstveno usmjerili na vina. Od kušanih vina posebno ćemo izdvojiti Korakov crni pinot, jedno zaista fantastično vino. Ipak, ne treba nikako zanemariti ni copanjek, kojeg ćete obično dobiti prilikom degustacije Korakovih vina, a vjerujte nam, teško je naći bolji copanjek, iako ga na Plešivici rade svi, a za ovo autohtono plešivičko jelo, svako selo ima svoj recept. Pogled koji ćete imati  kad sjednete ispod stoljetnih lipa u Korakovom dvorištu, ostavit će vas bez daha. Što bi rekli neki naši kolege: čisti zen.

Obiteljsko gospodarstvo Korak

Obiteljsko gospodarstvo Korak // photo by Ivana Tepeš Galić

Slijedeća naša destinacija bila je imanje obitelji Roberta Braje. To je i nama, kao organizatorima, bila najveća nepoznanica. Čuli smo puno lijepih priča o tom novom-starom drvenom zdanju, ali nismo imali prilike osobno se uvjeriti u te priče. I da, kuća je zaista fantastična. Ambijent za svaku pohvalu. Izniman spoj modernog dizajna i tradicije. Na imanju obitelji Braje naći ćete i odličnu kuhinju i naravno, odlična vina. Iz vinske ponude, posebno ćemo izdvojiti crveni vetlinac, u Hrvatskoj ne baš čestu sortu.

Novouređena stara kuća obitelji Braje

Novouređena stara kuća obitelji Roberta Braje // photo by Ivana Tepeš Galić

Kako se dan bližio kraju, tako se bližilo i finale dana koje smo predvidjeli u novom plešivičkom restoranu Karlo, čiji su vlasnici Marijanka i Zdenko (Karlo) Navoj. Karlo je ujedno i kuhar, a kakav je kao kuhar, bit će vam jasno kad kažemo da je u St. Moritzu kuhao u restoranu s tri Michelinove zvijezdice.

Restoran Karlo

Restoran Karlo // photo by Ivana Tepeš Galić

Za ovu priliku spremili su nam izbor jela iz svog restorana koja su sljubili s plešivičkim vinima pa je to izgledalo ovako:

Dobrodošlicu su nam poželjeli uz pjenušac Tomac millenium

Uz plešivičku užinu ponudili su zeleni silvanac Režek i chardonnay Ivančić.

Tanjur ‘Karlo’ s pečenom patkom i svinjetinom te slatkim pireom i mlincima punjenim kupusom pratili su sauvignon Gaj vinarije Mladina i graševina Ledić

Uz desert nazvan ‘slatka tajna’, a to je savijača od jabuka u umaku od vina servirana sa sladoledom, posluženi su muškat žuti Barundić i pinot sivi Kurtalj.

Za kraj, uz šestak sir i copanjek pili smo Tomčev pinot crni.

(odabrala Marijanka Navoj)
Posebno želimo napomenuti da smo bili čak malčice impresionirani, jer su uspjeli okupiti na našoj večeri većinu vinara čija smo vina pili te su nam oni osobno prezentirali svoja vina. Potez za svaku pohvalu.

Svi zajedno u restoranu Karlo

Svi zajedno u restoranu Karlo // photo by Ivana Tepeš Galić

Kada krenete na Plešivicu, svakako posjetite restoran Karlo i vjerujemo da ćete brzo postati stalni gost.

Vani je davno pala noć kada je mala odabrana novinarska ekipa, prepuna lijepih dojmova krenula nazad ka Zagrebu…

Panorama na Plešivici

Panorama na Plešivici // photo by Ivana Tepeš Galić

Galeriju s više fotografija možete naći ovdje.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: