G.E.T. Report

vino, gastronomija, putovanja…

SuČ kolumna: Martinje iz drugog, poslovno – turističkog kuta

Martinje je, kao što svi znamo, dan kada slavimo prelazak mošta u vino. Sasvim je normalno da se u jednom od najvinskijih gradova, Kutjevu, martinjska fešta obilježava na gradskoj razini.

Svijet u čaši - Hrvatska revija za vino, kulturu jela, pića i turizam

Svijet u čaši – Hrvatska revija za vino, kulturu jela, pića i turizam


Ove godine su se nakon dužeg vremena Kutjevačkoj udruzi vinara pridružili i Ivan Enjingi te Kutjevo d.d., tako da je, u tom smislu, vladala kompaktna harmonija. Bitna je to stvar za kutjevačke vinare;  jer kad imate jaka imena kao što su Krauthaker, Enjingi, Kutjevo d.d. i drugi, bitno je da svi idu u istom smjeru i da se snage ne rasipaju na pojedinačne akcije.

Ove godine su se nakon dužeg vremena Kutjevačkoj udruzi vinara pridružili i Ivan Enjingi te Kutjevo d.d.

Ove godine su se nakon dužeg vremena Kutjevačkoj udruzi vinara pridružili i Ivan Enjingi te Kutjevo d.d.

Ali, vratimo se mi temi.

Martinje kao Martinje.

Cjelodnevni glazbeni program na Trgu graševine, drvene kućice u kojima vinari prodaju vino po stvarno povoljnim cijenama, a imalo se što i probati… Izdvojit ćemo samo neke: standardno dobar Adžić, odličan Krauthaker, ali i odlična vina nove vinarije Perak. Vinarije je doduše, nova, ali enolog ivica Perak je itekako iskusan i ne treba ga posebno predstavljati.

Organizatori su se potrudili pa su iz Njemačke doveli glumačku ekipu koja po sličnim priredbama glumi caricu Mariju Tereziju, dvorske dame i naravno baruna Trenka. Odlična ideja i odlična izvedba – oduševili su nas svojim nastupom, mada ostaje žal što mi Hrvati, odakle je potekao barun Franjo Trenk, nismo uspjeli sami tu činjenicu turistički valorizirati.

ostaje žal što mi Hrvati, odakle je potekao barun Franjo Trenk, nismo uspjeli sami tu činjenicu turistički valorizirati

ostaje žal što mi Hrvati, odakle je potekao barun Franjo Trenk, nismo uspjeli sami tu činjenicu turistički valorizirati

Martinje, naravno, nije Martinje ako nemate martinjske biskupe i kardinale, koji su nas i na ovom kutjevačkom Martinju uspjeli nasmijati do suza.

Vlado Bauer vinski biškup u ceremoniji krštenja mošta

Vlado Bauer vinski biškup u ceremoniji krštenja mošta

Sve u svemu odlična fešta, puno ljudi i – hvala bogu – iznimno lijep dan. Ali, želimo naglasiti nešto drugo. Možda najbitnija stvar ovog Martinja je ta što je gradonačelnik Kutjeva Ivica Nikolić za vinskog kuma pozvao gradonačelnika Opatije, Ivu Dujmića.

Zašto je to bitno?

To je odličan način povezivanja dva grada. Imaju gradonačelnici vremena za neformalna druženja, bez protokola, a u takvim se okolnostima obično javljaju i najbolje ideje. Gospodin Nikolić je svog kolegu Dujmića proveo po kutjevačkim podrumima. Vina nekih kutjevačkih vinara gradonačelnik Opatije kušao je po prvi puta, upoznao je ljude i duh Kutjeva. Ono što već sada znamo je da su dogovoreni termini za predstavljanje kutjevačkih vina, kao i drugih, prvenstveno prehrambenih proizvoda, vodećim ljudima Opatijskih hotela i privatnih restorana. Treba povezati poslovne ljude, a tko to može bolje nego dva gradonačelnika.

Možda najbitnija stvar ovog Martinja je ta što je gradonačelnik Kutjeva Ivica Nikolić za vinskog kuma pozvao gradonačelnika Opatije, Ivu Dujmića.

Možda najbitnija stvar ovog Martinja je ta što je gradonačelnik Kutjeva Ivica Nikolić za vinskog kuma pozvao gradonačelnika Opatije, Ivu Dujmića.

Bilo bi iznimno lijepo da se kroz Opatijsku rivijeru turistima počnu prodavati kutjevački proizvodi, jer to je najbolji vid izvoza, strani turisti žele probati nešto domaće, autohtono. Razgovarali su gradonačelnici i o mogućnosti da se u sezoni gostima koji su odsjeli u Opatiji na desetak i više dana ponude jednodnevni ili dvodnevni izleti u kutjevačku zlatnu dolinu gdje se ima što vidjeti, posebice u vinskom turizmu. Nije bez razloga ekipa iz revije „Svijet u čaši“ kao partnera za svoje vino „Zajedno“ odabrala Vladu Krauthakera iz Kutjeva. Dolazak takvih gostiju značio bi širenje turizma na kontinentalnu Hrvatsku što je za cijelu zemlju od neprocjenjive važnosti.

Ovo je jedan mali primjer kako jedna martinjska fešta može mnoge stvari staviti u bolje okvire. Nadamo se da će ovaj projekt uspjeti i da će i drugi iz njega nešto naučiti. Zašto drugi? Jer su za pola godine lokalni izbori, i ako sadašnji gradonačelnici možda neće više biti u svojim foteljama, nadamo se da će i njihovi naslijednici nastaviti ovaj projekt, jer to je pravi put.


Svijet u čaši br. 135, str. 72. i 73.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: