G.E.T. Report

vino, gastronomija, putovanja…

Martinje 2012 u Kutjevu

Ekipa G.E.T. Reporta, kojoj se pridružio naš prijatelj Bojan Hohnjec (link) vratila se nedavno s Martinja u Kutjevu pa je red za mali izvještaj.

Martinje u Kutjevu

Martinje u Kutjevu / foto by Bojan Hohnjec

Kao i obično, Kutjevačko Martinje počinje 10. predvečer kada se pali martinjska vatra i kreće pečenje vola. Doduše, ovaj put je to bila junica od cca 320 kila.

Paljenje vatre i početak pečenja junice

Paljenje vatre i početak pečenja junice / foto by Bojan Hohnjec

Jedna od zanimljivosti u Kutjevačkom Martinju su planinari. Na neki način, Kutjevčani su uspjeli Martinje povezati s planinarima tako da ih je na svakom Martinju sve više i više. Ovog puta otvorili su i prvi muzej u Kutjevu, „Muzej planinara“.

Muzej planinara

Muzej planinara / foto by Bojan Hohnjec

Mada, nama iz G.E.T. Reporta nikako da sjedne do kraja ta priča o Slavoniji i planinarima. Da, za nas su planine Madvednica, Velebit, Triglav…

No dobro, pustimo sad to! Jedna od najboljih stvari na ovoj fešti bila je glumačka ekipa iz Njemačke koji su u replikama odjeće iz tog doba odlično odglumili caricu Mariju Tereziju, njene dvorske dame i baruna Franju Trenka.

Carica Marija Terezija, dvorske dame i barun Franjo Trenk

Carica Marija Terezija, dvorske dame i barun Franjo Trenk / foto by Bojan Hohnjec

U ceremnoniji krštenja mošta , naravno,  bili su martinjski biskupi i kardinali, a vinski kum bio je gradonačelnik Opatije, gospodin Ivo Dujmić. E, na tom potezu Ivici Nikoliću, gradonačelniku Kutjeva, skidamo kapu. Naime, čovjek je uspio od jedne Martinjske fešte napraviti susret dva grada, porazgovarati o mogućnostima suradnje i dogovoriti neke konkretne prijedloge. Potez za svaku pohvalu.

Krštenje mošta i vinski kum Ivo Dujmić

Krštenje mošta i vinski kum Ivo Dujmić / foto by Bojan Hohnjec

E, da, da ne zaboravimo… Nakon dugo vremena ovo je prvo Martinje od kada su se u udrugu vratili Ivan Enjingi i Kutjevo d.d. Bitna je to stavka jer kada na tako malom prostoru, kao što je Kutjevo, imate tako puno dobrih vinara, bitno je da svi međusobno surađuju i idu u istom smjeru.

Kutjevački vinograd

Kutjevački vinograd / foto by Bojan Hohnjec

U glazbenom dijelu izdvojit ćemo nastup našeg velikog prijatelja Tihomira Kožine, jer kako nam se čini, u Kutjevu ima status zvijezde. Bilo je transparenata s ljubavnim izjavama, mada se nama učinilo da su u krivim rukama 😉

Tihomir Kožina

Tihomir Kožina / foto by Bojan Hohnjec

No, da malo da prijeđemo na tekuća pitanja.

Detaljno smo obišli Adžićev podrum, probali sva mlada vina, nekako nas se posebno dojmio sivi pinot, a i zweigelt će, čini se, biti nešto posebno. Kada tome dodate izvanrednu standardnu graševinu koju proizvode, a posebno jednu od najboljih graševina, graševinu Hrnjevac (poznatiju kao Zlatna), podrum Adžić polako izrasta u vinskog lidera i kada dođete u Kutjevo, nemojte da vam se desi da ne svratite u Adžićev podrum.

Antun Adžić

Antun Adžić / foto by Bojan Hohnjec

Nakon Adžića, uslijedilo je najveće iznenađenje ovog putovanja. Prelazimo mi tako, ulicu, kad maše Ivica Perak.

– O, gospo’n Perak, što ima novog u Kutjevu d.d.?

i onda tras! zamislite izraze naših lica kada smo čuli da jedan od vodećih enologa u državi više nije u Kutjevu d.d. već je otvorio svoju vinariju. Mora da se gospodin Moralić osjećao kao Maminjo kada mu je iz Dinama otišao Luka Modrić (doduše, Maminjo se tješio s nekoliko miliona Eura). E sad, moramo kušati što nudi podrum Perak, to je nešto novo, a mi smo ipak novinari – istraživači. Izdvojit ćemo graševinu i to posebno kasnu berbu pred kojom je iznimno velika budučnost.

Vina Ivice Peraka

Vina Ivice Peraka / foto by Bojan Hohnjec

Da, u jednoj od slijedećih emisija G.E.T. Reporta donijet ćemo veliku reportažu o podrumu Perak.

I normalno, gdje ćete završiti dan, ako ste u Kutjevu, nego kod Vlade Krauthakera. O Vladinim vinima ne treba trošiti puno riječi i opisivati ih, to svi vrlo dobro znate.

Podrum Krauthaker

Podrum Krauthaker / foto by Bojan Hohnjec

I taman kada smo završili kušanje prve ili druge boce njegovih novih opojnih “orange” vina naziva Kuvlakhe (nismo više sigurni koja je boca bila) htjedosmo krenuti, a eto ti prijatelja nam s Brača.

Kuvlakhe

Kuvlakhe / foto by Bojan Hohnjec

Kada vam za stol sjedne Stanko Marinković, vlasnik i kuhar bolskog restorana Ribareva kućica, onda enogastro temama nema kraja, tako da je ubrzo „stradalo“ još nekoliko Kuvlakha, ali i mladih vina naziva Magdalena, a onda je stvarno bilo vrijeme da se kaže: Vraćam se Zagrebe tebi.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: