G.E.T. Report

vino, gastronomija, putovanja…

Otvorena Vinarija i kušaonica u Dalju

Otvorena Vinarija i kušaonica u Dalju

Otvorena Vinarija i kušaonica u Dalju

Erdutsko vinogorje jedno je od najatraktivnijih u Slavoniji, jer mu posebnost izgleda daje pružanje velike rijeke Dunav u njegovom podnožju sa čuvenim lesnim naslagama i strmim padinama. Ovaj prostor ima status zaštićenog krajolika, a na uzvisinama uz Dunav vinova se loza uzgajala i za vrijeme vladavine Rimljana.

Erdutski kraj je poznat po tim vinogradima, no posljednjih godina se na tržištu pojavljuju vinarije čija vina pokazuju da nisu samo dobri vinogradari, već i odlični vinari. Radi što lakše prezentacije i promocije svojih proizvoda, okupljeni su u Udrugu vinara i vinogradara Erdut-Podunavlje, Erdutski vinari. na čijem čelu se nalazi Jasna Antunović Turk.

Jasna Antunović Turk

Jasna Antunović Turk

Gospođa Antunović je ambiciozna i uspješna diplomirana ekonomistica i poduzetnica koja je odlučila spojiti bogatstvo kraja u kojem živi, obiteljsko nasljeđe i iskustvo oca agronoma, u to uložila svoju volju i perfekcionizam te u svega par godina stvorila vinariju koja se već sad ističe s nekoliko vrhunskih vina. Iznimno je pohvalna njena želja za eksperimentima i igrom sa sortama i njihovim mogućnostima, kao i želja da turistička ponuda kako vinarije, tako i regije, bude u skladu s kvalitetom vina.

Sa svečanog otvorenja Vinarije

Sa svečanog otvorenja Vinarije

Vinariju je osnovala 2004. godine. Ovog proljeća je posađen i posljednji od planiranih 7 hektara vinograda, a potom je i organizirala svečano otvorenje vinarije i vinotočja / kušaone u Dalju. Svečanom događaju nazočili su osječko-baranjski župan dr. Vladimir Šišljagić, predsjednik Županijske skupštine dr. Zlatko Maksimović, načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić i brojni ostali gosti.

Interview za Vinotelku

Interview za Vinotelku

Investicija od ca 3,5 mil. Kn, koja je ostvarena i uz financijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede i Osječko-baranjske županije te Općine Erdut koja je poticala ovu djelatnost rezultirala je vinogradima na ca. 7 hektara u vlasništvu OPG-a, moderno opremljenom vinarijom kapaciteta 750 hektolitara vina, u sklopu objekta prostor vinotočja/kušaone za 50-ak gostiju prema standardima po Pravilniku o pružanju ugostiteljskih usluga na OPG-ima (OPG Antunović je prvi OPG s takvim rješenjem u Osječko-baranjskoj županijom)

Graševina Antunović, berba 2009, vrhunsko vino

Graševina Antunović, berba 2009, vrhunsko vino

Na spomenutih 7 ha posađeno je 75% bijelih sorata (graševina, chardonnay, zeleni silvanac, muškat ottonel, plemenka) i 25% crnih (crni pinot, cabernet sauvignon, cabernet franc). U ponudi imaju čak četiri vrhunska vina. To su graševina „sur lie“ i crni pinot barrique iz berbe 2009 te muškat ottonel i chardonnay iz berbe 2010. Ni ostala vina ne zaostaju, a kvalitetom su osvajala mnogobrojna domaća zlatna i srebrna odličja, ali i međunarodna, od kojih Jasna Antunović ističe Villany (Mađarska 2008. šampionska titula za graševinu 2007.) i Beowine (Srbija 2011. zlatna medalja za muškat ottonel 2009.)

Sa svečanog otvorenja Vinarije

Sa svečanog otvorenja Vinarije

Na svečanom otvaranju vinarije, u svojim pozdravnim govorima, dr. Vladimir Šišljagić i g. Jugoslav Vesić iskazali su zadovoljstvo učinjenim i zahvalnost svemu što je Jasna Antunović Turk učinila na razvoju kako svoje vinarije, tako i mjesta, a i regije.

Ekipa Vinotelke je prisustvovala svečanom otvorenju, prilog očekujte uskoro.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: