G.E.T. Report

vino, gastronomija, putovanja…

gastroPurger istražuje: pršutirano vino

Okej. Sad kad smo navčili sve o gemištima, kaj svaki pošteni Hrvat (a i šire) treba znati, možemo krenut na ozbiljnije teme.

Napoleon

Napoleon

Zakaj Francuzi ne vole nas Hrvate?

Kažu neki, zato kaj ih je Grgić pomel u Parizu na smotri Šardoneja, ili zato kaj smo bolji u nogometu, ili pak more biti, zato kaj je Napoleon više volel našu obalu od Francuske, a kasnije su ga i zaprli na nekakav otok bogu iza nogu, kakti zbog velike državne stvari (ali o tome malo kasnejše, kad dojde vreme).

Niš od gore navedenog nije razlog zakaj nas Francuzi ne vole, ali ima veze s Napoleonom.

Prije nekog vremena, ubijali smo vreme ugodno časkajući u zemlji Gastronomada, moj prijatel Deni iz Demiana, Stephan Macchi, poznati hrvatski Francuz, Zock kakti domaćin iz Gastronomada i moja malenkost, poznatija kao gastroPurger. I tako, rječ po rječ, čaša po čaša, došli mi uz vino sve do Napoleona.

Tada, u stanju silnog umora od degustacija, Deni nam je ispričao tajnu koja je već postala urbana legenda, a ona ide ovako:

u zemlji Gastronomada

u zemlji Gastronomada...

Dok se naš pajdaš Napoleon odmaral između dva osvajanja, odmaral se naravno u Istri (valjda su Istriani već onda težili elitnom turizmu) i tam je navčil nekaj jako čudnoga. Ljudi su, naravno, išli jedni drugima v goste… i tak se i naš Bonaparte našel v jednom društvu na čašici malvazije. Valja naglasiti da je Napoleon, kak i priliči svakoj velikoj faci, zakasnil na početak druženja i to je jako bitan, ako ne i ključan podatak cijele priče. Slučajno, u jednom momentu, greškom zeme čašu svog susjeda i gucne malo malvazije. Kad tam, viš vraga, malvazija hladnija nego njegova i ima nekakav čudan miris, a i okus ga nekak hiće na dim, i to mu se bormeš jako dopalo.

Pita Napoleon ekipu o čemu se tu radi pa su mu gospoljubivi Istriani objasnili.

Kak u Istri ima malo zemlje, a sve puno kamenja i stjena, podrumi se nemreju graditi vu zemlji, nego na zemlji kak i zagorske kleti, a u takvim je uvjetima bilo teško vino držat na dobroj temperaturi pa su Istriani, kad su išli u goste, nosili obavezno u džepu od košulje fetu pršuta koji se, svi znamo, suši na buri i dimu. Kad domaćin natoči vino, zemeš tu fetu pršuta, mašeš s njom iznad čaše i tak hladiš vino. Jedini je problem, kaj ti vino malo hiće na dim, al to se Napoleonu baš i dopalo.

Vrativši se u Francusku, slučajno se zatekel kod jednog bačvara koji je komad bačve koji mu nije trebal hitil preblizu vatri pa je malo nagorel. Taj je miris Napoleona podsetil na miris gore navedenog vina iz Istre.

paljenje bačve

paljenje bačve

Prvo su Francuzi mahali s komadima nakurenih bačvi (u to doba Francuska još nije poznavala dobro čuvanu tajnu proizvodnje pršuta), ali s tim drvima je bilo dost nezgodno mahati pa se je pametni Napoleon setil da skuriju jednu bačvu iznutra i u nju stave vino na tri mjeseca. Kad su nakon tri mjeseca probali vino, bilo je skoro pa bolje od onog iz Istre i baš je štel reći kak ovo vino ima divan bouquet, al mu se od vinčeka malo pomotal jezik pa je rekel barrique i to su, naravno, sve ulizice oko njega prihvatile (kak i mi Hrvati 90-e zrakomlat).

Drugo jutro, pozval je svog državnog tajnika i izdiktiral mu pismo zahvale Istrianima kaj su mu otkrili tajnu barikiranog, iliti ga pršutiranog vina. Ali vraga, pismo nikad nije stiglo u Istru.

Stéphan Macchi

Stéphan Macchi je iznimka (op.ur)

Tajnik se udružil s nekakvim vinarima i trgovcima, Napoleonu su smjestili nekakvu urotu, smjestili ga na onaj otok s početka moje priče, da ne bi bil u kontaktu s ljudima, a barrique su prikazali kak svoje veliko otkriće i poslje to prodali cjelom svjetu.

U strahu da se ta tajna ne otkrije, oni podsvjesno ne vole nas Hrvate.

To je prava istina.

Je da je Stéphan probal reći da to nije bilo baš sve tak, ali smo Deni i ja sigurni u ispravnost ove povjesne teze i jedva čekam da uđemo u EU pa da potegnem pitanje zaštite pršutiranog, a ne barikiranog, vina.

Na kraju zahvala starom frendu Napoleonu kaj je zbog pršuta i vina zaglavil na nekakvom otoku, a samo zato kaj je štel reći istinu:

Vino nije barikirano, nego pršutirano!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: