G.E.T. Report

vino, gastronomija, putovanja…

Odbrojavamo! Što je na programu drugog Dalmacija Wine Expoa


logo Dalmacija Wine Expo 2011

Dalmacija Wine Expo 2011

kušanja, stručna predavanja i gostujući kuhari 

  • Organizatori drugog Dalmacija Wine Expoa pripremaju niz predavanja na stručne vinske teme, pripremaju posebno kušanje za britanske sommeliere te posjetiteljima pružaju vođene vinske degustacije i kušanje hrane gostujućih kuhara

 

MAKARSKA, 26. travnja 2011.

Organizatori Dalmacija Wine Expoa zaključili su program ovogodišnjeg festivala, koji se 29. i 30. travnja održava u Makarskoj. Dan uoči festivala, te dva dana njegova održavanja, popunjena su šest stručnih edukacija, osam predavanja i radionica na niz vinskih tema, gastro i zabavnim događanjima – poput Perfect Matcha i Zvijezda kuhinje – te posebnim kušanjem za sommeliere iz Velike Britanije, koji će ocijeniti dalmatinska vina.

Dan uoči festivala, ugledni međunarodni i domaći vinski konzultanti održat će šest stručnih edukacija namijenjenih sommelierima, vinarima, distributerima i uvoznicima vina. Oni će se u svom predavanju usmjeriti na uspješne slučajeve i vještine vezane uz prodaju i promociju vina na međunarodnom tržištu.

Prvog dana festivala organizirana su četiri stručnja predavanja. Predavači – stručnjaci iz vinskog i svijeta marketinga – posjetiteljima će održati predavanja na teme: Plavac mali s najboljih položaja Dalmacije – kvaliteta i potencijal berbe 2008. i karakteristike sorte crljenak; Marketing i komunikacija s tržištem vina; Kujundžuša – druga strana Dalmacije te Hvar – otok vina.

Predavanja drugog dana orijentirana su na kušanja te na temu razvoja proizvodnje maslinovog ulja:

Vođeno kušanje 15 najboljih vina Hrvatske u 2011. prema vodiču kroz vina Hrvatske; Prezentacija Hrvatskog sommelierskog kluba – tehnika, degustacije i opis vina; Vođeno kušanje tri najvažnije hrvatske bijele sorte – pošipa, malvazije i graševine te Anomalije u manipulaciji uljem i plodom masline.

Događanje Perfect Match, prvog dana festivala, ponudit će nov i inovativan način ocjenjivanja vina. Ocjenjivanje je organizirano na način da 40 ugostitelja iz vodećih dalmatinskih restorana i 20 predstavnika medija ocjenjuju vina na temelju sparivanja s uobičajenom dalmatinskom gastro ponudom.

Istog dana, događanje Zvijezde kuhinje će u makaranskim restoranima okupiti ponajbolje hrvatske kuhare i predstaviti njihove autorske jelovnike. Posjetitelji će po prihvatljivim cijenama imati priliku kušati jela gostujućih kuhara. Tomislav Špiček iz istoimenog restorana u Zaprešiću kraj Zagreba gostovat će u restoranu Grma; Deniz Zembo iz Le Mandraća kuhat će u Ježu; Raul Lajtman iz zagrebačkog Apetita City u Poratu; Tomislav Veseljak iz također zagrebačkog Panina u Parangalu, hotel Osejava; dok će Zdravka Tomšića iz Drage di Lovrana ugostiti restoran Ivo.  Andrej Barbieri iz opatijske Bevande gostovat će u Peškeri.

Drugi dan festivala rezerviran je i za posebno kušanje dalmatinskih vina koje će biti organizirano za neke od vodećih sommeliera Velike Britanije. U vrijeme intenziviranih aktivnosti promocije hrvatskih vina na međunarodnoj sceni, organizatori vjeruju kako je riječ o kušanju koje će dodatno profilirati domaće proizvođače. Za sommeliere će prije i nakon festivala biti organiziran i posjet individualnim dalmatinskim vinarijama.

Temeljem prošlogodišnjeg interesa, organizatori predviđaju da će festival okupiti više od stotinu izlagača – proizvođača vina, delikatesa i maslinovih ulja – kao i predstavnike vrhunskih restorana i hotela, hrvatske top kuhare, uglednike poslovne, političke i kulturne scene te, općenito, ljubitelje gastronomije. Misija organizatora sajma – tima mladih, obrazovanih i stručnih ljudi – oblikovati je vinsku scenu, dok im je vizija postati nezaobilaznim mjestom istinskih ljubitelja vina i hrane.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: