G.E.T. Report

vino, gastronomija, putovanja…

Biser mora, 16.04.2011, subota

Biser mora 2011

Biser mora 2011

Posljednji natjecateljski dan međunarodnog kulinarskog festivala Biser mora započeo je kvalifikacijama za  KUP „BISER MORA“ 2011 kao glavnim događanjem među kuharima. Njima su uručene takozvane CRNE KUTIJE ( black box) s nepoznatim sadržajem namirnica, a u svega 90 minuta kuhari trebaju napisati recept i pripremiti jelo.

Od 30 kuhara u kvalifikacijama samo 5 ih ide u finale.
Finalisti su proglašeni u 16 h, a to su :

  • Prezemek Czekata – Poljska
  • Frane Šerka – Hrvatska
  • Vladimir Vojnović – BiH
  • Stefan Bercea –Rumunjska
  • Erol Saridogan – Turska
Finalisti

Finalisti kupa "Biser mora"

Predstavnik Whirpool-a g.Duško Rister pobjedniku je uručio vaučer u vrijednosti 1000 eura.

Na supetarskoj rivi se održavao kulinarski gastro show – kuhari su vozili alku na SEGWAY-ima, (disciplina koju su oni osmislili), a supetrani i stanovnici otoka su došli podržati izradu 1 km njoka za ulazak u Guinessovu knjigu rekorda. U supetarsku luku je uplovila i stara BRACERA što je izazvalo oduševljenje svih prisutnih.

U večernjim satima  su se održale 4 prezentacije:

  •   Kuharice Špajzbuk Boys-a i to „Fino i jeftino“ – Zlatko Gall,
  • „Mala pivska kuharica“ – Željko Šatović – Gula,
  • „Njegovo veličanstvo sir“ – Danilo Dučak uz pomoć Pere Savanovića iz SKMER-a,
  • na štandu tvrtke Kotanyi  bila je prezentacija kubanske kuhinje koju je vodila Beatriz Mendez Buigues, profesorica  gastronomije na Višoj školi hotelijerstva i gastronomije iz Poljske.
Biser Mora

...

Nakon toga je uslijedila završna svečanost zatvaranja „Biser mora“ uz tematsku RIMSKU večer i toge na kojoj je Predsjednik SKMER-a g. Miro Bogdanović predstavio članove žirija i zahvalio svima na dolasku i prekrasnom druženju ova 4 dana u hotelima Svpetrvs te gradu Supetru i Turističkoj zajednici grada Supetra koji su bili  domaćini manifestacije.

 Proglašeni su pobjednici kupa Biser mora:

Zlato – Prezemek Czekata – Poljska

Srebro – Stefan Bercea –Rumunjska

Bronca – Frane Šerka – Hrvatska i Erol Saridogan – Turska

pobjednici kupa Biser mora

pobjednici kupa Biser mora

 Predsjednik žirija za „Grand prix“ Bisera mora bio je Braco Sanjin, potpredsjednik SKMER-a, a članovi istog su bili: Istok Legat, Jozef Oseli, Zdravko Kalabrić, Zdravko Tomšić, Damir Perman, Thomas A Gugler, Frane Papić, Željko Neven Bremec, Ivan Buzolić, Roman David Tauber, Tuncel Burc.

Na međunarodnom kulinarskom festivalu biser mora natjecali su se kuhari iz 17 zemalja i to iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Italije, Slovenije, Češke, Austrije, Rumunjske, Turske, Ukrajine, Latvije, Moldavije, Albanije, Saudijske Arabije i Rusije.

Svečanom zatvaranju je također prisustvovao i predstavnik pokrovitelja VI međunarodnog festivala predstavnik Vlade Republlike Hrvatske – savjetnik Ministra turizma g. Ivo Bašić.

Dodijeljena su mnogobrojna priznanja i zahvalnice svima koji su doprinijeli da Festival ovako izgleda i to predstavniku kuhara BiH g. Hamidu Hadžiću za bosansku večer, predstavnici Makedonske gospodarske komore gđi. Veneri Andrijevskoj za makedonsku večer, a u ime Asocijacije kuhara grada Prilepa kuharska udruga „Gastronom“, g. Zoran Krsteski zahvalio se na suradnji sa SKMER-om i Predsjedniku SKMER-a uručio zahvalnicu.

Na ovoj večeri proglašeni su i vitezovi i to kulinarstva –g.Anđelko Primorac i novinarstva – g.Radovan Marčić i g.Damir Fabijanić.

Promovirani su i majstori kuhari 1.reda – g.Damir Perman,  g.Frane Šerka i g.Mario Čepek.

Također su objavljeni rezultati na proteklom drugom Balkanskom održanom u Beogradu na kojem su se natjecali predstavnici SKMER-a i to Orlando Orlandini  (jedno zlato, dva srebra), Roko Puče (jedno srebro i dvije bronce), Josip Carević (jedno srebro, jedna bronca) i Pero Savanović (dva srebra i dvije bronce) i najveći uspjeh osvojen je u kategoriji Grand prix (black box) zlatna medalja i to u sastavu Orlandini, Puče, Savanović. Ekipu je vodio g. Ivan Buzolić, sudac WACS-a.

Uzvanike je na početku svečanog proglašenja zabavljao KUD „Filip Dević“, a fešta je potrajala do dugo u noć.

A za nedjelju je organiziran izlet za sve sudionike Bisera mora od strane grad Supetra i TZ-a u Gažul na bračku janjetinu i vitalac i druge mnogobrojne bračke specijalitete uz poruku:

VIDIMO SE DOGODINE!

1 km njoka za ulazak u Guinessovu knjigu rekorda

1 km njoka za ulazak u Guinessovu knjigu rekorda

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: